Därför är brandskydd en strategisk ledningsfråga
2016-02-16Många företagsledningar diskuterar potentiella hot mot verksamheten, som terrorism och konsekvenserna av global uppvärmning. Samtidigt saknar man ofta en genomtänkt strategi för mer närliggande risker, som behovet av ett tillförlitligt brandskydd. Vi ställde några frågor till Ulrika Strömberg som är vd på PRE Risk & Crisis Management.

Antalet bränder ökade i Sverige under året som gick – hur står det till med brandsäkerheten egentligen?
Inom företag och organisationer finns det definitivt en hel del kvar att göra. Tidigare förlitade sig företagen nästan helt på brandkåren, men sedan några år tillbaka vilar ett mycket större ansvar på företagen själva.
Den som är säkerhetsansvarig styrs dock inte i första hand av eldfängda tidningsrubriker eller enskilda toppar i brandstatistiken, de fokuserar snarare på att följa gällande lagar och regelverk. Brandskyddet är även en viktig del i företagets eget kvalitetsarbete. Vi blir ofta kontaktade just i samband med ISO-certifieringar.
Rent generellt kan man säga att företag i personintensiva verksamheter av naturliga skäl lägger störst vikt vid personskydd, vilket även Lagen om skydd mot olyckor fokuserar på. Det gäller både allmänheten och företagets egna medarbetare. I andra verksamheter handlar det i första hand om skydd av tillgångar och där är det mer upp till företagen själva att besluta om skyddsnivån.
Vilka är de vanligaste bristerna? Eller för att uttrycka det lite mer positivt, var finns störst utvecklingspotential?
Det som ofta saknas är helhetssyn och långsiktighet – och brandsäkerhet handlar inte i första hand om att köpa in en massa dyra prylar. Det är en strategisk utmaning, och dessutom en fråga om riskhantering och ekonomi. Det övergripande ansvaret ligger därför hos hela ledningsgruppen.
Vad betyder det konkret? Vad är det man måste göra?
För att kvalitetssäkra brandskyddet måste man till att börja med fokusera på rätt saker och ta reda på hur man får ut mest för pengarna på, säg, två till tre års sikt. På det viset kan man i många fall minska kostnaderna med bortemot 70 procent, samtidigt som man får ett tryggare, mer tillförlitligt brandskydd.
Det där låter rätt självklart… Gör inte alla så?
Nej, alla gör definitivt inte så. Den här branschen är väldigt traditionell. Det finns all anledning att tänka mer i termer av funktion, system och processer. Och PRE fokuserar mer än andra på att dra nytta av den nya digitala teknik som faktiskt finns för att göra precis det.
Många tänker alldeles för kortsiktigt. En genomarbetad helhetslösning kanske blir lite dyrare första året, men det tjänar man oftast in på ett par år. Samtidigt blir livet betydligt enklare för den som är säkerhetsansvarig.
I de lite större företag och organisationer som vi på PRE oftast jobbar med, kan utmaningarna i praktiken bli rätt komplexa. Då krävs både kvalificerad kunskap och en kvalificerad teknisk och ekonomisk dialog med de ansvariga.
Säkerhetschefen har i många fall djupare kunskaper om säkerhetsarbete än leverantörerna, som i många fall är mer produktinriktade. Men det passar oss på PRE som handen i handsken.
Kan du utveckla det där med process- och systemtänkande?
PRE har utvecklat ett webbaserat system, Safebook, för att kvalitetssäkra och förenkla det systematiska brandskyddsarbetet.
I systemet dokumenteras allt som behöver åtgärdas eller ses över. Sedan hanterar vi planering och flaggning av åtgärder vid kontroller, inventeringar, service och underhåll.
Våra kunder använder det som verktyg för många typer av besiktningar, kontroller och ronderingar och inte bara de som gäller brandskydd. Vi använder det naturligtvis även själva i utvecklingen av våra kunders lösningar och rutiner.
Är det stora skillnader mellan olika företags behov?
Alla verksamheter är olika och behoven varierar med bransch, storlek, typ av byggnader och andra faktorer. För att kunna utvärdera och rekommendera hur ett visst företag ska dimensionera och fördela sin brandskyddsbudget måste vi både lyssna och skapa oss en egen kvalificerad uppfattning om alla förutsättningar.
Först då kan vi utveckla de system och processer som ger bästa effekt till lägsta långsiktiga totalkostnad. De flesta av våra kunder är relativt stora
och de har olika typer av fastigheter och olika, ofta komplexa, organisationer.
I våra processer analyserar vi, följer upp och förbättrar vårt arbete. Detta gör vi kontinuerligt tillsammans med våra kunder. Vi lär oss ständigt nya saker av varandra. På det viset utvecklar vi nya insikter som deras verksamhet.
Hur går det till i praktiken?
Vi börjar vanligtvis med några arbetsmöten där vi inhämtar information och diskuterar lämpliga åtgärder. Vi tar sedan fram en strategi, med processer och rutiner för passivt brandskydd, årliga kontroller av brandceller, beredskap, utrymning och så vidare. Vi kan även se över brandskyddsorganisationen, vem som ska ansvara för vad och vilka utbildningar och övningar som bör planeras in.
Självklart ser vi även över det aktiva brandskyddet, med larm och släcksystem för alla berörda fastigheter.
Ni jobbar uppenbarligen lite annorlunda än de flesta andra…?
Vi gör bara det som sedan länge är självklart i mer framtidsorienterade branscher, som till exempel IT och telekom. Jag kommer själv därifrån och har även rekryterat flera medarbetare från den världen. Vi har naturligtvis tagit med oss en del insikter och erfarenheter.
Tack Ulrika. Och ha ett fortsatt gott 2016.
Comments are closed