Lösningar och förutsättningar för optimerad brandsäkerhet
2017-04-21Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO 2003:778) ska fastighetsägare och alla som bedriver verksamhet i en fastighet, arbeta aktivt för att upprätta ett brandskydd med regelbundna kontroller. Oavsett arbetsplatsens storlek så är det viktigt att alla anställda och andra i lokalen känner sig trygga med att alla nödvändiga åtgärder tagits för att förebygga och förhindra brand.
Inte helt enkelt, alla gånger. Inom stora och komplexa verksamheter så finns ofta större behov av unik och skräddarsydd brandsäkerhet som ska klara av att skydda all personal, många typer av lokaler och känslig utrustning. Minsta lilla brist, eller felberäkning kan i dessa fall få svåra följder. Även i de fall som personalen saknar rätt kunskaper om vilka brandskyddsrutiner som gäller så kan mycket gå onödigt snett.
Vad måste man då som ansvarig tänka på i utformandet av en brandsäkrad arbetsmiljö? Bland annat följande:
Val av brandskydd
I verksamheter med större lokaler är det bra att installera ett brandskydd som skyddar och övervakar lokalerna automatiskt, och som aktiverar släckning direkt vid tecken på brand. Vilken form av verksamhet det är fråga om är i sin tur vad som avgör formen av detektion och släcksystem. I vissa sammanhang är det också nödvändigt att kombinera olika former av system för att bygga upp optimerad brandsäkerhet på arbetsplatsen.
Brandpreventivt arbete handlar till exempel även om brandtätning av byggnader, för att minska risken för spridning av både brand och farlig rök. En korrekt genomförd brandtätning ska då ha samma brandklass som väggen den tätar. Det är också viktigt att ha en tydlig plan över säkra skyltade utrymningsvägar och tillgång till fungerande och manuella brandredskap. Liksom övriga brandsskyddslösningar är det viktigt att brandskyddet underhålls regelbundet och årligen kontrolleras av professionella servicetekniker.
Larm & fasta släcksystem
Vattendimma, eller dimsprinkler, är ett exempel på effektivt, fasta släcksystem som snabbt släcker bränder utan omfattande fuktskador på de aktuella lokalerna. I extra känsliga miljöer, som till exempel datorhallar kan gassläckssystem vara ett ännu bättre alternativ eftersom det inte orsakar några sekundärskador på utrustning eller data. Oavsett vad man väljer för släcksystem så är det dock viktigt att deras funktion testas och kontrolleras regelbundet.
Utbildningar
Det är bara genom systematiska, dokumenterade och välplanerade brandskyddsinsatser som företag kan skydda sig mot bränder på bästa möjliga sätt. Arbetsplatsen ska också ha en brandskyddsansvarig, men det betyder inte att det är nog med att en person har koll på dokumentation och skyddsarbete. Tvärtom ska hela personalen utbildas så att alla har god insyn i de aktuella brandskyddsrutinerna, om olyckan skulle vara framme. Brandskyddsutbildning är en viktig del av det förebyggande arbetet och avgörande när det kommer till effektiv brandprevention.
En konsult med spetskompetens inom brandskydd och brandsäkerhet hjälper verksamheter att utrusta sig med rätt förutsättningar för att minimera risken för brand. Det kan till exempel handla om behovsanpassade lösningar som integrerar brandlarm, detektor och släcksystem. PRE skräddarsyr brandskydd för företag och tar fram lösningar för din verksamhets unika behov, kontakta dem idag!
Den här bloggtexten bygger på skribentens egen information. Den ska inte ses som rådgivande. Har du frågor om brandskydd och brandsäkerhet, kontakta alltid PRE på info@pre.se eller 08-777 07 60.
Comments are closed